Porkkana ei ole koskaan lukeutunut suosikkeihini ja vuosien varrella olen lähinnä opetellut sietämään kyseistä juuresta. Urbaanit legendat kertovat, että ollessani alakoulussa huoneestani löytyi aina silloin tällöin porkkanajemma. Koulussa sai usein välipalaksi puolikkaan porkkanan ja väitetään, että häveliäänä ja herranpelkoisena lettipäänä kätkin tuon evään käsipaperiin käärittynä reppuuni ja kiikutin käärön kotiin ja jemmasin näitä esimerkiksi kirjoituspöydän laatikoihin. Tiedä häntä, mutta aikuisena saa onneksi päättää mitä syö ja niinpä oheistan porkkanan seuraksi aina myös muita, mielestäni maukkaampia kasviksia. Suhteeni porkkanan kanssa on edennyt kuitenkin niin, että vihannesdippi ei mielestäni ole mitään ilman porkkanatikkuja. Seksivau kohu-suhde!
Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta betakaroteenia ja sillä väitetään olevan näkökykyä parantavia vaikutuksia. Edelleen, sen väitetään lisäävän vastustuskykyä, ehkäisevän vatsahaavaa ja syöpiä, lievittävän tulehduksia, ripulia, huonoa ihoa, ummetusta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja paksusuolen tulehdusta. Raaka kukkakaali sisältää paljon c-vitamiinia, mutta kuten Wikipediakin tietää kertoa, se aiheuttaa myös helposti ilmavaivoja. Henkilökohtainen kokemukseni on, että se kuitenkin aiheuttaa kaaleista vähiten närästystä. Eli kokatessa pohtikaa kumpi on vähempi paha, piereskely vai närästys.
Kukkakaaliporkkanakeitto
(neljälle)
Noin 500-800 kukkakaalia
Noin 5-8 porkkanaa
1 prk kermaa tai vastaavaa
1-2 dl keitinlientä
noin 50 g sinihomejuustoa
basilikaa
persiljaa
suolaa
oreganoa
mustapippuria
lautaselle raejuustoa
- Keitä kukkakaali ja porkkana kypsäksi suolavedessä ja ota keitinvettä myös talteen noin pari desiä. Ylikypsyys ja hullumainen pehmeys plussaa.
- Soseuta sauvasekottimella tai vastaavalla kasvikset.
- Lisää kermapurkki ja tarpeellinen määrä keitinvettä.
- Laita kattila levylle ja anna kiehahtaa, mutta älä keitä.
- Lisää mausteet ja juusto, mausteita tietenkin oman maun mukaan. Keitto on valmis jahka sinihomejuusto on sulanut.
- Tarjoilussa toimii raejuusto, ehkäpä myöskin kotijuusto tahi leipäjuusto. Juustoa siis!
0 kommenttia:
Lähetä kommentti