RSS

Laiskan bloggaajan punajuurilaatikko

Tämän lyhyen blogiurani aikana en voi kuin ihmetellä, miten ihmeessä ihmiset löytävät aikaa päivittää blogejaan jopa päivittäin? Tässähän pitäisi tätä valmistettua sapuskaa kuvatakin, mikä esimerkiksi punajuurilaatikon kohdalla unohtui tyystin. Visuaalisille henkilöille kerrottakoon, että punajuurilaatikko on punaista.

Proteiininlähteeksi laatikkoon päätyi härkäpapurouhe, jonka sain kasvissyöjäystävättäreltä noin suunnilleen myöhäisellä pronssikaudella. Rouhe on jäänyt kaappiin ainakin siksi, että pelkäsin sen käyttäytyvän ruoassa kuin soijarouheen - eli kaikesta tulee sahajauhomaista ja ei-minkään makuista. Jälleen kerran voin todeta olleeni väärässä, joskin on tietysti huomioitava, että punajuuren maku on voimakas ja peittää alleen helposti monenlaista. Pieni pähkinäisyys rouheesta laatikkoon tuli ja sehän ei ole huono asia. Härkäpapu ei ole oikeasti papu, vaan virnakasvi. Netin varassa kasviskokkaava saa eteensä hyvin monenlaista informaatiota härkäpavun esikäsittelystä: joissain lähteissä korostetaan, ettei liotusta ja keittämistä tarvita ja toisissa taas pelotellaan, että härkäpavusta saa ilman em. esikäsittelyä pieniä myrkytysoireita. Härkäpapudiilerini kertoi käyttäneensä rouhetta ihan sellaisenaan, itse päädyin kuitenkin näyttämään rouheelle keitettyä vettä.

Härkäpapu vaikuttaisi nykyisellään olevan hiukan unohdettu raaka-aine, vaikka se Voiman mukaan on ollut valkuaisainepitoisuutensa takia etenkin pula-ajalla erityisen tärkeä eväs.  Samaisen artikkelin mukaan härkäpapu kasvaa komeasti myös Suomessa ja ymmärtääkseni oma härkäpapudiilerini on hankkinut ruoheen suoraan tuottajalta.

Härkäpapurouheesta voisi valmistaa kasvispihvejä, mutta ne taitavat nyt jäädä lokakuusta pois - ellen huomenna intoudu. Tämän härkäpapukokemuksen perusteella uskon kuitenkin, että härkäpapu löytää lautaselleni toistekin.

Punajuurilaatikko (neljälle)
Noin kilo punajuuria
2-3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
Noin 1,5 dl härkäpapurouhetta (tai jotakin muuta proteiininlähdettä, soijarouhe sopinee, mikäli se kokkaajalle maistuu)
kolme kananmunaa
2 dl kermaa
suolaa
timjamia
hunajaa
kasvisliemikuutio tai vastaava

  • Kaada härkäpapurouhe vuokaan, johon laatikon teet. Päälle kasvislientä niin, että rouhe kastuu, mutta älä varsinaisesti uita rouhetta.
  • Valmista riisipuuro noin kolmelle henkilölle paketin ohjeen mukaan. Periaatteessa riisit voisi lisätä lootaan raakanakin, mutta jouluisen porkkanalaatikon mehevyyden salaisuus on juuri riisipuuro.
  • Kuori ja raasta punajuuret raakana.
  • Sekoita härkäpapurouhe, riisipuuro ja punajuuriraaste vuokaan.
  • Valmista kananmunista ja kermasta munakerma (kuulostaako tämä irstaalle?), mausta hyppysellisellä suolaa ja reilulla timjamilla. Kaada seos vuokaan, sekoita. 
  • Lorauta koko komeuden päälle vielä pari-kolme lusikallista hunajaa.
  • Kypsennä uunissa 200° ja noin nelisenkymmentä minuuttia.

Tässä olisi nyt kuva punajuurilaatikosta, mikäli olisin muistanut ottaa sen. Elämä on suklaarasia. Joskus on kuvia ja joskus ei. Joskus on vaan se paha täytekonvehti, jossa on kirsikkaesanssia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 kommenttia:

Lähetä kommentti