RSS

Punajuuripihvit vuohenjuustolla

Punajuuri kuuluu tämän hetken suosikki raaka-aineisiin ja tunnen itseäni kohtaan anakronistista ärtymystä siksi, että olen elänyt pitkät tovit käyttämättä tätä kerrassaan mainiota voimajuuresta. Mur minä!

Pidän näköjään nitraateista, sillä Kotimaisten kasvisten mukaan punajuurikin sisältää nitraatteja, joten sekään ei sovellu pienille lapsille - lapsettomanahan minä täällä kokkaan, että sorbus vaan kaikille pienten lasten vanhemmille, jotka näitä lukevat. Kotimaisilta kasviksilta löytyy kuitenkin myös rakkautta punajuurta kohtaan. Punajuuren kerrotaan sisältävän monipuolisesti kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Lisäksi punajuuressa on A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, joka vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan folaattia vähän, joten kannattaa kerätä folaatit talteen punajuuresta. Punajuuressa on myös kuitua. Ennen wanhaan punajuuren itse juurta on käytetty esimerkiksi hammas- ja päänsäryn hoitoon, flunssalääkkeenä, rohtona ihottumiin ja hermostohäiriöihin. Edelleen arvellaan punajuuren voimakkaan värin kohottavan mielialaa ja sen tryptofaanin tuottavan hyvää oloa. Ja sehän käy näin lihattoman lokakuun aikaan!

Punajuuripihvit (noin kymmenisen, koosta riippuen)

4-6 punajuurta
kananmuna
smetanaa, ranskankermaa tai kermaviiliä pari-kolme ruokalusikallista
1-2 dl korppujauhoja (tai pari keitettyä perunaa raasteena)
noin 150 g vuohenjuustoa
timjamia
suolaa
öljyä
voita
(pinjansiemeniä)

  • Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi. 
  • Kuori punajuuret vielä lämpiminä ja raasta ne.
  • Sekoita kulhossa valitsemasi hapanmaitotuote, kananmuna, mausteet ja korppujauhot. Korppujauhoja ei siis mielestäni tarvitse liotella erikseen, sillä taikinamassassa on nestettä aikalailla. Kun massa on tasaista, lisää punajuuriraaste ja sekoita taas mahdollisimman tasaiseksi ja kiinteäksi. Jos on vetistä, lisää korppujauhoja.
  • Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pihvejä ja viipaloi vuohenjuusto niiden päälle sopivaksi.
  • Paista pihvejä öljy-voi -seoksessa (pelkkä öljy/voi käy, seos on vaan niinQ kiva) ja kun olet kääntänyt pihvit kerran, heitä paistopinnalle vuohenjuustosiivu ja mikäli haluat, heitä pannulle pinjansiemeniä. Juustopuoltakin voi vielä paistaa, mutta kannattaa huomioida, että vuohenjuusto sulaa ja palaa nopeasti.
  • Punajuuripihvit ovat sen verran tuhteja, että parhaiten niiden kanssa sopii raikas salaatti.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 kommenttia:

Lähetä kommentti