Kumman usein tuo parjaamani porkkana sitten kuitenkin pääsee lautaselleni! Mutta tässäkin tapauksessa kvinoa taittaa porkkanan makua suuhuni sopivaksi. Kvinoa on tällä hetkellä ilmeisesti oikea trendituote ja onpa sen trendikkyydellä myös kääntöpuolensa: Helsingin sanomien mukaan kova kysyntä länsimaissa nostaa kvinoan hintaa niin, että köyhimmillä ja kvinoaa kaupunkihipstereitä kauemmin syöneillä esimerkiksi bolivialaisilla ei enää ole pian varaa siihen. En tiedä pelastaako tämän mätön mainetta se, jos ostaa kotimaista kvinoaa vai onko käsissämme vääjäämätön kvinoakriisi.
Hyvää kvinoa on, siitä ei pääse mihinkään. Wikipedia tietää kertoa kvinoan sisältävän kaikkia ihmiselle tarpeellisia aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on kasvikunnan tuotteille harvinaista. Kvinoa on myös proteiinipitoisempaa kuin esimerkiksi riisi tai muut viljat. Kvinoa sisältää paljon myös ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia ja se on luontaisesti gluteeniton.
Porkkana-kvinoapihvit (kymmenisen kappaletta kokopreferenssistä riippuen)
kvinoaa neljälle paketin ohjeen mukaan
pari-kolme ruokalusikallista kermaviiliä, smetanaa tai ranskankermaa
pari-kolme isoa porkkanaa
kananmuna
korppujauhoja tarpeen mukaan
suolaa
timjamia
paistamiseen öljyä
- Keitä kvinoaa siis neljälle paketin ohjeen mukaan.
- Raasta porkkanat raakana.
- Sekoita kananmuna, korppujauhot (varmaankin suunnilleen desillä kannattaa lähteä liikkeelle), valitsemasi hapanmaitotuote ja mausteet tasaiseksi massaksi, lisää jäähtynyt kvinoa.
- Muotoile pihveiksi. Taikinan tulee olla melko jämäkkää, jotta pihvit pysyvät koossa, saanet siis lisäillä korppujauhoja. Myös vehnäjauhoja tai grahamjauhoja voi heitellä sekaan, pääasia on, että saat pihveistä kiinteitä. Taikinan seisottaminen jääkaapissa ennen pihvien muotoilua voisi mahdollisesti kiinteyttää taikinaa.
- Paista pihvit kauniin värisiksi öljyssä aluksi kovemmalla lämmöllä, sitten lämpöä laskien.
Kokemuksen mukaan taikinan oikea koostumus paranee kokkauskokeilujen myötä ja ensimmäiset pihvit saattavat levitä pannulle kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Eipä sekään haittaa, aina ei mene kuin Strömsössä ja porkkana-kvinoa-muhennos on aivan yhtä maistuvaa kuin pihvitkin.
Kaveriksi pihveille riittänee pelkkä salaattikin, mutta viimeksi nautiskelin itse piffit kukkakaaligratiinin kanssa. Kukkakaaligratiinille löytää käyvän ohjeen vaikkapa täältä.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti